vrijdag 29 januari 2010

DIT SCHILDERIJ met de titel De Herstellende is van de prachtige Finse kunstenares Helena Schjerfbeck (1862-1946).  Ik blijf er naar kijken. De Vlaamse dichter Guido Vanhercke schreef er een gedichtje bij:

"Het kussen in mijn rug is mama's arm
zij houdt mij stevig warm want ik ben ziek.
Mijn haar is ziek van koorts en koorts zit in
mijn wangen. Is koorts verlangen
of is koorts verdriet? Ik ben het niet
die zoiets zegt,  het zijn mijn ogen
die weer wat kijken mogen.
En mama heeft een bloem gebracht
om me te leren dat de wereld
niet verder wil lopen  maar op me wacht".

woensdag 27 januari 2010

"SERENDIPITY is the effect by which one accidentally stumbles upon something fortunate, especially while looking for something entirely unrelated."

Serendipity is door een groep Britse vertalers verkozen tot één van de 10 moeilijkst vertaalbare Engelse woorden. Per ongeluk aan lopen tegen iets prachtigs, en dan het geluk hebben dat je het ZIET.  Dit woord schoot mij te binnen bij het zien van deze winterfoto gemaakt door Petra Beerda uit IJlst.

maandag 25 januari 2010

De veelzijdige tekenaar en schilder Albrecht Dürer (1471-1528) is bij velen bekend. Ik ben een groot liefhebber van zijn tekeningen.  Maar het volgende verhaal dat ik onlangs las, was nieuw voor me. Toen Albrecht jong was bleken hij en zijn broer veel talent voor tekenen te hebben. Hun vader, die goudsmid was, besloot dat Albrecht zich eerst vier jaar volledig aan de tekenkunst mocht wijden en daarna zijn broer.
Toen deze vier jaren verstreken waren bleken de handen van zijn broer door het ruwe harde werk zo versleten dat hij niet meer kon tekenen. Als eerbetoon heeft Albrecht toen de handen van zijn broer getekend. Dit verhaal maakt dat je met nieuwe ogen naar deze overbekende tekening gaat kijken.

zondag 17 januari 2010


Gouden tekentip: de thumbnail.
Maak je vaak een tekening waar je later maar matig tevreden over bent? Vaak ligt dit aan de compositie. Tip: teken  eerst een serie “thumbnails” voordat je aan je tekening begint.  De naam “thumbnail “komt van de vreemde veronderstelling dat  men vroeger kleine voorschetsjes maakt op de nagel van de duim. Geen echt fijn oppervlak lijkt me,met die ribbels  maar de afmeting is waarschijnlijk belangrijker. Zo klein als een duimnagel. Maak  op papier een serie van 10 kleine vierkantjes.Daarin kun je dan je onderwerp gaan weergeven vanuit allerlei verschillende standpunten. Op zich al een heerlijke bezigheid.  Neem bijvoorbeeld eens een foto van een eenvoudige schermbloem. Doordat je geen details kwijt kunt, kun je snel zien welke compositie het sterkst is. Daarna kies je de beste uit en begin je aan je echte tekening. Of niet. Soms zijn de thumbnails op zich al leuk. Zet er dan niet, zoals ik, een kop koffie op.

vrijdag 15 januari 2010


Vorig jaar las ik een interview met de kunstenaar Drago Pecenica. Zijn werk sprak me enorm aan. Weinig mensen zijn in staat om zo intens   naar een boom te kijken als hij. Zijn werk roept op tot verwondering.
Hij vertelt:  
 "We woonden ver weg van de stad, op het platteland. Toen ik een jaar of vijf was, begon ik met houtskool op stenen te tekenen, omdat ik geen andere materialen had. We waren niet erg arm, maar boeren hielden zich nu eenmaal niet bezig met dat soort dingen. En niemand dacht: Ik ga wat voor dat jongetje kopen. Ik heb ook nooit iemand zien tekenen. Het kwam puur uit mezelf. Als het ging regenen, vond ik dat een drama. Dan wiste het water mijn tekeningen uit.” Op aanraden van een leraar bezocht ik de School voor Beeldende Kunsten in Sarajevo.
Ik voltooide de opleiding in 1982, waarna ik een baan vond als tekendocent. Als gevolg van de oorlog in het voormalige Joegoslavië vluchtte ik met mijn vrouw en dochtertje naar Nederland, waar ik me als zelfstandig kunstenaar vestigde. Pentekenen is mijn specialiteit".


"Knotwilgen lijken op mij.
Mijn leven is ook gesnoeid,
maar er komen toch weer nieuwe takken aan"

Drago Pecenica

woensdag 13 januari 2010


A thing of beauty
is a joy for ever:
Its loveliness increases;
it will never pass into nothingness

John Keats

dinsdag 12 januari 2010


De lucht is het dagelijks brood voor de ogen.
Emerson

zondag 10 januari 2010

Over inspiratie
 "Een kunstenaar mag niet bang zijn om slecht werk te maken" had de Duitse kunstenaar Hans Peter Feldmann  op een bordje geschreven bij zijn foto-expositie.
Een geweldige sleutel voor ieder die creatief wil zijn: weg met de angst om nooit meer iets moois te maken. Komt die angst toch opeens opzetten? Denk dan aan Tom Waits. Die kreeg ooit tijdens een autorit een melodie in zijn hoofd. Je zou denken: zet je auto stil en leg die melodie zo gauw mogelijk vast! Maar Waits voelde zich alleen maar lastig gevallen. "Nu niet" schijnt hij geroepen te hebben "Zie je niet dat ik aan het autorijden ben?"
Inspiratie komt en gaat. Je kunt het niet sturen. Alleen maar ontspannen wachten tot het je gegund wordt.

Bron: column Trouw van Diana Scherer, beeldend kunstenaar. Maakte de omslag van de VPRO gids. Die werd in december 2009 uitgeroepen tot cover van het jaar

zaterdag 9 januari 2010

I believe everyone can draw!
I’ve met many people who tell me quite firmly that I’m wrong, that they can’t draw and they never have been able to. Watercolour of old tins
But I truly believe that there are a few tricks and techniques that everyone can learn. You don’t have to have a certain talent or disposition to use them. You just have to be shown them. Lees verder: http://www.drawanyway.com/

vrijdag 8 januari 2010


Op een sombere grijze donderdag kreeg ik zomaar deze foto toegestuurd . Hij is gemaakt in Tibet door een reiziger. Dank zij deze pelgrim kan ik nu op elke volgende grijze donderdag kijken naar dit prachtige beeld met de titel: "Licht van grote hoogte".
Vlaamse kunstenaar maakt zwartste schilderij ooit
BRUSSEL- De Brusselse kunstenaar Frederik De Wilde heeft een wereldprimeur met een schilderij dat bestaat uit het donkerste materiaal ooit gemaakt. Het schilderij "Hostage" is volledig opgebouwd uit minuscuul kleine deeltjes en is ontstaan in samenwerking met Rice University uit het Amerikaanse Texas. Het materiaal is 144 keer zwarter dan zwart. Het gebruikte materiaal "vangt"bijna alle licht op. "Zolas een atoomklok dé referentie is voor tijd, zo is dit de nieuwe referentie voor zwart" aldus de dé kunstenaar. Het is vanaf 15 januari te zien in een Brusselse galerie.  Trouw 8/1/2010
Als de wereld
begrijpelijk was
zou er geen kunst zijn.
Albert Camus
Prachtige kunstenaar ontdekt: Andy Goldsworthy uit Schotland. Een ontroerend  fragment uit de DVD
Rivers and Tides staat op You Tube:
Andy Goldsworthy

"There is a crack in everything
that is how the light comes in"

Leonard Cohen