vrijdag 23 juli 2010


HOOP Wat voor beeld roept dat bij je op?
Hoop lijkt op een vogel, die zingt terwijl het nog nacht is.
Het gedicht van Emily Dickinson beschrijft deze metafoor: "Hoop is een ding met veren". Nee, dit is niet te vertalen, ik laat het heel. Als beeld koos ik een winterkoninkje. Voor mij het mooiste vogeltje dat er is.

Hope

Hope is the thing with feathers
That perches in the soul,
And sings the tune--without the words,
And never stops at all,

And sweetest in the gale is heard;
And sore must be the storm
That could abash the little bird
That kept so many warm.

I've heard it in the chillest land,
And on the strangest sea;
Yet, never, in extremity,
It asked a crumb of me.

Emily dickinson 1830-1886

Quote of the Day
We don't see things as they are,
we see them as we are.
Anais Nin


Schilderij: Juane Xue
Deze bijzondere Chinese schilder woont en werkt in Amersfoort. Ze heeft een grote liefde voor schaduwen.

donderdag 22 juli 2010


REPTIELEN SPOTTEN MET STAATSBOSBEHEER
Elke maand stuurt mijn zus mij een copie van Ruggespraak, de laatste pagina van het leuke blad Onze Taal. Het is een verzameling van knipsels uit bladen en tijdschriften met geestige taalfouten, of teksten die op meerdere manieren uitgelegd kunnen worden. Als ik weer zo'n enveloppe vol heerlijkheden krijg ga ik eerst koffie zetten en dan heel langzaam lezen.
Wat dacht je trouwens van deze:
LOSBOLLIGHEID KOST DE VRIES DE KOP
of:
POLEN OOGSTEN VEEL LOF
of:
ROLEX PRINS BERNHARD ONDER DE HAMER

Uiteraard ontvang ik graag nieuwe inzendingen. Wat hebben we toch een leuke taal.

woensdag 21 juli 2010


Ik las zojuist: "elk kind is een filosoof". Daar lopen we misschien wel vaak aan voorbij. Ik wou dat ik alles had kunnen onthouden. Gelukkig heb ik van onze kinderen veel uitspraken opgeschreven in een geel schrift. Het is inmiddels beduimeld en zit vol losse briefjes. Ik lees er nog steeds graag in, en moet er vaak om lachen.
Zo bedacht mijn zoon (toen 4) jaren geleden opeens tijdens het spelen:
VANDAAG IS DE MORGEN VAN GISTEREN!






Beeld: First Love, Norman Rockwell

dinsdag 20 juli 2010


WOLKENLIEFHEBBERS OPGELET:
er is een geweldige club voor mensen die net als ik van wolken houden,of zelfs wolken sparen (het kan!):
The Cloud Appreciation Society. Deze club heeft 22485 leden en een eigen website: http://cloudappreciationsociety.org/ Hier vind je onder meer een pagina over wolken in de schilderkunst en poezie. Wij beseffen vaak niet hoeveel geluk we hebben met onze Hollandse wolkenluchten.

Foto: Linda Kelly (C.A.S.)

maandag 19 juli 2010




TO TURN FROM SOUND TO COLOR

Op een dag was hij in wanhoop over een portret. Hij liep volledig vast. Toen zei hij tegen de echtgenoot van het model, die op dat moment in zijn atelier aanwezig was: "Laten we een duet van Fauré spelen." Ze speelden. Sargent sloeg de bassen aan met sterke trefzekere vingers. Daarna sprong hij plotseling op, liep naar het portret en met een paar streken maakte hij opeens het portret af. Met een diepe lach zei hij: "I've done the damned thing."
De vrouw die hier model zat vertelt: "To turn from color to sound evidently refreshed him, and presumably the one art stimulated the other in his brain."

J.S.Sargent: Het schaakspel: mooi bij deze zomerse dag

zondag 18 juli 2010


VËGMÄRKEN
Wie in Noorwegen geweest is kent ze: de opgestapelde steenmannetjes die de weg markeren.

Merkstenen (Vëmärken) is ook de titel van een heel bijzonder dagboek.
DAG HAMMERSKJÖLD is de schrijver. Hij werd in 1905 in Jönköping geboren,
In 1953 werd hij gekozen tot secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij hervormde de logge organisatie van de VN, introduceerde het idee van de vredesmacht en zette zich in om de oplopende spanningen tussen de V.S. en de Sovjet-Unie te bezweren.
In 1961, als hij op weg is naar Kongo om een wapenstilstand te bewerkstelligen, stort zijn vliegtuig neer boven Zambia, waarbij alle inzittenden om het leven komen.

Na zijn dood – waarvan de ware toedracht altijd onduidelijk is gebleven – wordt in zijn huis het dagboek gevonden dat hij van 1925 tot 1961, het jaar van zijn dood, had bijgehouden. De aantekeningen werden in 1963 uitgegeven met de titel Vëgmärken, of Merkstenen, een verzameling gebeden, gedichten en aforismen. Zelf beschreef hij zijn dagboek als ,,Een soort van Witboek dat gaat over mijn onderhandelingen met mezelf - en met God.”

Als ervaren alpinist kende Hammarskjöld het belang van merkstenen, de hoopjes stenen die de bergbeklimmer op cruciale splitsingen achterlaat zodat hij bij de afdaling zijn weg terug kan vinden. En zo beschouwde hij zijn dagboekaantekeningen ook, als geestelijke oriëntatiepunten op zijn levensweg.

In Merkstenen laat de koele diplomaat zich kennen als een mysticus die worstelt met liefde, pijn en de naderende dood, maar met het verstrijken van de jaren tot een volledige overgave komt. Als hij voor een tweede termijn als secretaris-generaal wordt gevraagd schrijft hij:

,,Ik weet niet wie - of wat - de vraag stelde. Ik weet niet wanneer zij gesteld werd. Ik herinner met niet dat ik antwoordde. Maar eens zei ik ja tegen iemand of iets. Vanaf dat moment heb ik de zekerheid dat het leven zinvol is en dat mijn leven, in overgave, een doel heeft.’
TIJD


Tijd lijkt altijd lang te duren
voor een kind dat wacht
op kerstmis
op volgende zomer
op "later als ik groot ben"
Voor een kind is tijd ook eindeloos
wanneer het zich met hart en ziel overgeeft
aan alle momenten van een mooie dag.

DAG HAMMERSKJÖLD

1905-1961

zaterdag 17 juli 2010



KEEP YOUR CURIOSITY FRESH
Het geheim van de grote schilder John Singer Sargent:
″You can’t do sketches enough.
Sketch everything and
keep everything
and
keep your curiosity fresh.″



beeld: J.S.Sargent 1856-1925

woensdag 14 juli 2010

Heel mooi



Zelfportret van John Singer Sargent.
Misschien had hij daarom wel een snor en een baard...

THERE'S SOMETHING ABOUT THE MOUTH
Portrettekenen blijft altijd weer een enorme uitdaging. Een schilder heeft eens gezegd: Elke keer als ik weer een nieuw portret ga maken heb ik het gevoel dat ik naar het schavot ga. Het lijkt een onmogelijke opgave om het wezen van iemand weer te geven op het witte doek of op papier. En toch: als ik naar de portretten van Paul Citroen kijk lijkt het alsof ze volkomen moeiteloos tot stand zijn gekomen. Maar ook hij vertelt in een interview: "Sommige mensen kàn ik niet tekenen. Mensen die ik niet begrijp. Zo heb ik in mijn hele leven maar één sportman getekend: Anton Geesink. Ik moet er een bepaald gevoel bij hebben. Anders is het onbegonnen werk"

Vandaag ben ik bezig met een portret met potlood. En het moeilijkste is en blijft de mond. Van de schilder John Singer Sargent die heel wat prachtige portretten op zijn naam heeft staan is de vertwijfelde uitroep: "There 's something about the mouth..!"

Beeld: Arthur Rubinstein door Paul Citroen

dinsdag 13 juli 2010

GEEN COPYRIGHT VOOR DE REGENBOOG
Deze foto van een dubbele regenboog in Alaska, kwam ik tegen terwijl ik iets heel anders zocht. De fotograaf Eric Rolph meldde dat deze foto door iedereen geplaatst mocht worden zonder zijn toestemming . Dat vond ik zo goed passen bij dit grandioze beeld, dat ik hem onmiddellijk plaats.



Everything has beauty
but not everyone
sees it

CONFUCIUS

MADAME ROULIN EN IK
Als kind heb ik heel veel naar dit groene schilderij gekeken. Het hing halverwege ons trappenhuis, op de overloop. La Berceuse van Vincent van Gogh. Er zijn trouwens minstens zes verschillende versies van! Ik keek er langdurig naar en wist dat ze met dat touw de wieg in beweging kon brengen, maar ik snapte nooit hoe. Ik vond het een heel naar schilderij. Kijk eens naar het gezicht van die vrouw. Hoe werkt dat toch. Je gedachten uit je kinderjaren kun je blijkbaar zo weer tevoorschijn roepen. Ik ga nu gauw iets moois opzoeken. Dag mevrouw Roulin, de groeten!

zondag 11 juli 2010



Als het oog iets moois ziet, wil de hand het tekenen. Wittgenstein






tekening:avdw

zaterdag 10 juli 2010

SHADOWLANDS

Vandaag klaagt zelfs de groenteboer op de markt over de temperatuur. Dat heeft hij de afgelopen winter nooit gedaan. Maar het is nu verzengend heet. De enige manier om dit te ontvluchten is een boek onder een boom, of een mooie film. Een van de mooiste films die ik heb gezien gaat over het liefdesverhaal van de Engelse schrijver en professor C.S. Lewis (Anthony Hopkins) en de Amerikaanse dichteres Joy Gresham (Debra Winger): Shadowlands. Ik kan trouwens wel een filmtip gebruiken: het blijft voorlopig zeer warm.


MAG IK NOU ZELF KIEZEN??


We have to
believe
in free will.
We have
no choice"



Isaac Bashevis Singer

vrijdag 9 juli 2010

KUNST IS TEVOORSCHIJN BRENGEN
Michelangelo is een van de grootste kunstenaars aller tijden. Met zijn woorden over de steen en de engel leert hij ons: de kunstenaar moet niet rusten totdat hij het beeld tevoorschijn heeft gebracht, dat in de steen licht te sluimeren:




I saw
the angel
in the marble
and carved it
until
I set him free

Michelangelo



Beeld: Le Cathédrale
van Rodin

donderdag 8 juli 2010



Een schilderij
is een
gedicht
zonder
woorden

Horatius

Beeld: Jan van Loon

dinsdag 6 juli 2010


WAAROM WILLEN MENSEN TOCH TEKENEN?

It is impossible to draw things the way I see them
because the closer I get
the more differently I see

Alberto Giacometti

maandag 5 juli 2010


KOSTUUMKUNST De chinese kunstenares Lu Luo (Sichuan 1971) woont in Nederland. Haar inspiratie haalt ze uit de Chinese opera, waar haar beide ouders werkten. Ze is gefascineerd door de kostuums vanwege hun schitterende kleuren en stoffen.Ze gebruikt originele technieken. Zo vlecht ze bijvoorbeeld van Chinese kranten haar materiaal en bevestigt dit vervolgens op doek. Het levert mooie beelden op. Ik houd van deze sterke eenvoud.

zondag 4 juli 2010

LIEVER EEN HALVE CENTIMETER
"....Oom Julian vertelde me een keer dat de beeldhouwer en schilder Alberto Giacometti heeft gezegd dat je soms afstand moet doen van de hele figuur om alleen maar een hoofd te kunnen schilderen. Om een blad te kunnen schilderen moet je het hele landschap opofferen. Aanvankelijk lijk je jezelf misschien beperkingen op te leggen, maar na een tijdje besef je dat je een betere kans hebt om een bepaald gevoel van het universum vast te houden wanneer je ergens een halve centimeter van hebt dan wanneer je doet alsof je je met de hele hemel bezighoudt...."


Uit: De geschiedenis van de liefde,
.

Nicole Krauss (1974)

zaterdag 3 juli 2010

OOG IN OOG   Gisteravond om kwart voor tien, na een avond roeien, liep ik samen met mijn mederoeister langs de buitenrand van haar tuin. Ze vertelde dat er jonge uilen in haar tuin zaten. Ransuilen, die 's avonds  na tienen beginnen te schreeuwen. En wat gebeurde? Op dat zelfde moment streek er ééntje neer op een tak  en staarde ons aan.  Het was de eerste keer dat ik oog in oog met een uil stond. Die blik! Je wordt er gewoon verlegen van.

vrijdag 2 juli 2010

MENSEN ALS SPIEGELS
Blij word ik van dit portret, van de Amerikaanse schilderes Elizabeth Peyton (1965). Ze schildert en tekent  mensen (met name bekende of  beroemde mensen) in een stijl die de tijdgeest weerspiegelt. Ze werkte de eerste jaren alleen met foto's en sinds 2004 ook "naar het leven".
"Celebrity in itself is not that interesting to me, but it is interesting what people do... I think about art and what it is in society through the people I paint and how they are part of their time, maybe more than other people are."


Elizabeth Peyton, Jarvis olieverf op karton 1996
LAPKE Onze buren zijn met vakantie. Ik mag voor de planten zorgen en loop met dit warme weer flink met de gieter in het rond. Geraniums, tomatenplanten, kalebassen, je ziet ze groeien. Ook hun poes (Lapke) is een enorme waterliefhebber.Voor hun vertrek heb ik van mijn buurvrouw een demonstratie gekregen : hoe geeft men een poes water.
's Morgens als ik buiten kom houdt zij al de wacht bij de groene gieter en geeft hem (ja de gieter!) kopjes. Voordat de planten aan de beurt zijn drinkt ze gulzig  uit de tuit van de gieter, en weet niet van ophouden. Als ik naar haar zin niet vroeg genoeg opsta hoor ik beneden een klagelijk gemiauw. Fijn om zo nodig te zijn!